© Rootsville.eu

Emily Haden Lee (US)
tiltle: The Woman I Would Be
music: Singer-songwriter
release date: september 20, 2024
label: Dibbs Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Emily Haden Lee

© Rootsville 2024


Emily Haden Lee groeide op in het zuiden van Missouri, met een vader die van poëzie, jazz en Crosby Stills en Nash hield en een moeder die van Sheryl Crow en Bonnie Raitt hield. Ze begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en begon kort daarna te zingen in het kerkkoor. Het huis was vaak gevuld met muziek - Bonnie Raitt tijdens het schoonmaken, Miles Davis tijdens het koken van het avondeten, Led Zeppelin tijdens de klusjes op zaterdag, haar vader en broers speelden 's avonds gitaar en mandoline. In de vijfde klas kreeg ze de Dixie Chicks' Fly CD en speelde die steeds opnieuw af. Haar favoriete nummer was 'Let Him Fly' en toen ze hoorde dat het was geschreven door Patty Griffin, ontdekte ze een nieuwe muzikale invloed. Het gezin was ook dol op het album Now That I've Found You van Allison Krauss, waarbij Emily zichzelf vaak zag als Allison die op het podium stond. Op de middelbare school ontdekte ze Eva Cassidy en werd voorgoed veranderd door haar prachtige stem en muzikale interpretaties.

Zeer actief in het koor van haar middelbare school, waar ze ook haar huidige man Alex ontmoette, nam Emily regelmatig deel aan zangwedstrijden waarbij ze opera- en kunstliederen zong. Haar reis ging verder aan het Tanglewood Institute van Boston University in de zomer voor haar laatste jaar, waar ze begon te beseffen dat opera misschien niet haar ultieme passie was. Onvervaard solliciteerde ze naar verschillende muziekscholen zonder succes, en uiteindelijk kwam ze terecht op Indiana University. Daar sloot ze zich kort aan bij het showkoor en voordat ze een meer blijvende thuis vond in de a capella-groep van IU. Pas in haar laatste jaar op de universiteit, met nieuwe vrije tijd, besloot ze om gitaar te pakken en voor het eerst songwriting te verkennen.

Na haar vertrek bij IU verhuisde Emily naar Chicago, waar ze al snel te horen kreeg dat haar vader kanker had. In die tijd begon ze ook met het volgen van lessen songwriting aan de Old Town School of Folk Music, waar ze ontdekte welke krachtige emotionele uitlaatklep het schrijven van haar eigen liedjes kon bieden. Songwriting hielp haar om te gaan met de moeilijke emoties die gepaard gingen met het langzaam verliezen van haar vader en het bleef een standvastige manier van expressie tijdens de voortdurende familieproblemen - de nasleep van de dood van haar vader, de worstelingen van haar familie met alcoholisme en depressie, en het uiteindelijke overlijden van haar broer. Haar debuutalbum The Woman I Would Be, geschreven in deze tijd, duikt diep in de reis van liefdesverdriet en groei die gepaard gaat met het verlies van degenen van wie je houdt. Het beschrijft Emily's navigatie door verdriet, relaties, zelfreflectie en nieuwe beginpunten.

The Woman I Would Be, gecoproduceerd door de beroemde singer-songwriter Steve Dawson uit Chicago en haar man Alex Lee, is meer dan alleen een verzameling liedjes - het is een therapeutische liefdesarbeid. Tegenwoordig is Emily te zien terwijl ze muziek speelt in Chicago, alleen of met haar man, Alex, die vaak met haar samenwerkt. Ze werkt als artiest en zij en Alex verwachten hun eerste kind, een dochter, in de herfst.

tracks:

1. Gentle Man (4:26)
2. Begin Again (3:49)
3. Round & Round (4:09)
4. Cowboy (4:08)
5. Will You Set Me Free (4:08)
6. Forever Blues (3:13)
7. Time is a Thief (4:06)
8. Sugar & Dirt (5:21)
9. On a String (3:50)
10. Jolene (4:09)
11. The Woman I Would Be (2:50)
12. Wraith (3:16)
13. Anyway (2:58)